Postadres:
De Wieren 50
9866 TP Lutjegast

Bezoekadres:
Legolaan 8c
9861 AT Grootegast

Wat is asbest

Asbest is een sluipmoordenaar
ATN adviseert en faciliteert
Uw asbest, onze zorg!
Previous
Next

Wat is asbest?

Onder asbest verstaan we mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopische vezels. Deze vezels zijn dermate klein, dat u ze niet met het blote oog zal opmerken. Doordat de vezels rekbaar zijn, werd het materiaal voorheen vaak gebruikt in de bouw. Met name rond daken is bij veel panden asbest te vinden. Het inademen van de vezels kan op langere termijn voor long-, longvlies- en buikvlieskanker leiden. Dit maakt dat steeds meer particulieren en organisaties besluiten om het asbest te laten verwijderen. Door het gevaar hiervan dient dit op professionele wijze te gebeuren.

Asbest in de bouw

Zoals reeds beschreven werd, biedt asbest de bouw verschillende voordelen. Niet alleen zijn de vezels waaruit het asbest is opgebouwd rekbaar. Het materiaal is ook zeer sterk, slijtvast en daarbij isolerend. Ook het feit dat asbest goed bestand is tegen hitte, zuur en chemicali├źn maakt het materiaal interessant voor de bouw. Binnen panden kan het asbest op verschillende plekken terugkomen. Naast het asbest wat rond daken gebruikt wordt, vindt u asbest ook terug in isolatiemateriaal, cement en bijvoorbeeld de vloerbedekking. Na de jaren 80 is het gebruik van asbest in de bouw sterk afgenomen. Tegenwoordig besluit men zelfs steeds vaker om asbest te laten verwijderen.

Glove-bag methode
Asbestverwijdering

Effect van asbest op uw gezondheid

In de basis hoeft asbest niet schadelijk te zijn voor uw gezondheid. Het materiaal vormt pas een gevaar, op het moment dat dit loskomt uit het gebruikt bouwmateriaal. De vezels zijn niet te zien, waardoor u dit zonder hulp van een professionele organisatie niet direct zal merken. Als de vezels worden ingeademd, kunnen deze in uw luchtwegen blijven zitten. Vanuit uw luchtwegen verspreiden de vezels zich verder richting de lymfebanen en het weefsel rond de luchtwegen. Dit kan verschillende nare consequenties hebben op langere termijn, denk aan: longkanker, longvlieskanker, mesothelioom en asbestose.

Verbod op asbest

In Nederland is het gebruik van asbest bij bouwwerkzaamheden en in de ontwikkeling van bouwmaterialen sinds 1993 verboden. Op dat moment kon men het materiaal elders in Europa nog wel gebruiken. Pas in 2005 werd besloten om asbest voor heel Europa verboden te maken. Momenteel sterven jaarlijks circa 1.000 Nederlanders aan de gevolgen van asbestziekten, zoals deze eerder beschreven werden. De Nederlandse overheid heeft zich als doel gesteld om na 2040 geen nieuwe slachtoffers door asbestziekten te moeten registreren. Het verklaart waarom steeds meer mensen asbest uit hun pand laten verwijderen.

Wilt u meer informatie over asbest en asbestverwijdering? ATN staat u graag te woord en kan indien gewenst een asbestinventarisatie laten uitvoeren in uw woning of pand.