Postadres:
De Wieren 50
9866 TP Lutjegast

Bezoekadres:
Legolaan 8c
9861 AT Grootegast

Wat is asbest

Asbest is een sluipmoordenaar
ATN adviseert, saneert en faciliteert
Uw asbest, onze zorg!
Vorige slide
Volgende slide

Wat is asbest?

Asbest is een levensgevaarlijke, kankerverwekkende stof. Nog steeds sterven jaarlijks tussen de 900 en 1.300 mensen, doordat zij asbestvezels hebben ingeademd. Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1993 verboden en in 2005 kwam er een volledig verbod op ondermeer het in voorraad hebben en toepassen van asbesthoudende producten.

Niet alleen maar nadelen

Asbest is rekbaar, zeer sterk, slijtvast en daarbij isolerend. Ook het feit dat asbest goed bestand is tegen hitte, zuur en chemicaliën maakt het materiaal interessant voor de bouw. Door deze goede eigenschappen is asbest in veel bouwmaterialen verwerkt. Naast het asbest wat rond daken gebruikt wordt, vindt u asbest ook terug in isolatiemateriaal, cement en bijvoorbeeld de vloerbedekking. Na de jaren 80 is het gebruik van asbest in de bouw sterk afgenomen. 

Glove-bag methode
Asbestverwijdering

Effect van asbest op uw gezondheid

In de basis hoeft asbest niet schadelijk te zijn voor uw gezondheid. Het materiaal vormt pas een gevaar, op het moment dat dit in grote hoeveelheden vrij komt uit het gebruikt bouwmateriaal. De vezels zijn niet te zien, waardoor u dit niet direct zult merken. Als de vezels worden ingeademd, kunnen deze in uw luchtwegen blijven zitten. Vanuit uw luchtwegen verspreiden de vezels zich verder richting de lymfebanen en het weefsel rond de luchtwegen. Dit kan verschillende nare consequenties hebben op langere termijn, denk aan: longkanker, longvlieskanker, mesothelioom en asbestose.

Verbod op asbest

In Nederland is het gebruik van asbest bij bouwwerkzaamheden en in de ontwikkeling van bouwmaterialen sinds 1993 verboden. Op dat moment kon men het materiaal elders in Europa nog wel gebruiken. Pas in 2005 werd besloten om asbest voor heel Europa verboden te maken. 

Wilt u meer informatie over asbest en asbestverwijdering? ATN staat u graag te woord en kan indien gewenst een asbestinventarisatie laten uitvoeren in uw woning of pand.